Új elektromos Mercedest mutattak be, ez lesz a belépő modell

A vezetőt okos asszisztensek támogatják számos területen, például a balesetek elkerülése érdekében, a hatékony működtetés terén, valamint az elektromos meghajtás sajátosságait figyelembe vevő navigálás során. A GLA modellel szoros kapcsolatban álló EQA a Mercedes-Benz sikeres kompakt családjának tagja, amely a lenyűgöző karakterisztikát egyesíti a hatékony elektromos hajtással. Az új EQA Rastattban (Németország) és Pekingben (Kína) készül. Az EQA akkumulátorai a Mercedes-Benz leányvállalatától, a kamenzi Accumotive-tól érkeznek, illetve a lengyelországi Jaworban található akkumulátor-gyárban is készülnek majd akkurendszerek a kompakt Mercedes-EQ modell számára. Az elektromos SUV modell 2021 tavaszától lesz elérhető Európában.

Az EQA modellek teljes családját kínáljuk majd, 190-től egészen 272 lóerős teljesítményig, első- és összkerékhajtással. Akiknek a hatótáv különösen fontos szempont, azok megtalálhatják majd portfóliónkban azt a modellt, amely a WLTP norma szerint több mint 500 kilométer megtételére képes egyetlen feltöltéssel. Az EQA piaci bevezetése az EQA 250-nel kezdődik, amely 190 lóerős teljesítményt kínál a WLTP normák szerinti 426 kilométeres hatótávval.”

Mercedes-EQ, EQA 250, Edition 1, Fahraufnahme, digitalweiss. EQA 250 (Stromverbrauch kombiniert: 15,7 kWh/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 0 g/km) // Mercedes-EQ, EQA 250, Edition 1, driving shot, digital white. EQA 250 (combined power consumption: 15.7 kWh/100 km, combined CO2 emissions: 0 g/km)

A kétszintes, 66,5 kWh-s lítium-ion akkumulátor a jármű aljában kapott helyet. A márkára jellemző kivételes zaj- és rázkódáscsillapítást komplex megoldások segítik elő, kiegészítő szigeteléssel.

Az EQA alapára Németországban bruttó 47.540,5 euró lesz (17 millió forint), amelyet hazájában (valamint számos más országban) további kedvezmények csökkenthetnek. Magyarországon a tisztán elektromos meghajtású EQA jogosult a zöld rendszám használatára, amely számos kedvezményt ad.

Beltér és praktikum

Az EQA belső terében is feltűnnek az elektromos modellekre jellemző egyedi karaktervonások, mint például felszereltségtől függően egy új stílusú, hátulról megvilágított díszítőelem, a rozéarany színű dekorbetét a légbeömlőkön, az üléseken és a járműkulcson. A modellsorozat bevezetését fémjelző Edition 1 különleges kiadás pedig kék szövetbetéttel ellátott perforált bőrüléseket kap. A műszercsoport a maga egyedi, elektromos autókra jellemző kijelzéseivel együtt hasonló színsémát alkalmaz: a rozéaranyat vegyíti a kék részletekkel.

Az üléspozíció magas és egyenes, ahogyan azt egy tipikus SUV modelltől elvárjuk – ez nem csak a ki- és beszállást könnyíti meg, de a forgalom átláthatóságát is. A hétköznapi használhatóság és a variálhatóság fontos szempont volt a fejlesztés során. A hátsó ülések támlái 40:20:40 arányban dönthetőek, a csomagtartó 340 literes.

A hatékonyság ugyancsak kulcsfontosságú, amelyet a kimagasló aerodinamikán át az elektromos intelligenciával történő navigációig számos megoldás szemléltet. Az EQA Cd értéke mindössze 0,28. A kivételesen jó eredményhez 2,47 m2-es homlokfelület (A) társul. A legfontosabb aerodinamikai megoldások között megtalálhatjuk a felül teljes mértékben zárható hűtőlevegő rendszert, a hatékonyan kialakított első és hátsó lökhárítókat, a szinte teljesen sík és közel teljesen zárt padlólemezt, a speciálisan kialakított Aero keréktárcsákat, valamint a követelményeknek megfelelően megalkotott első és hátsó légterelőket.

Töltési lehetőségek

A szabványos hőszivattyú a kifinomult hőmenedzsment rendszer részét képezi. Számos innovatív részletével, mint például az elektromos hajtáslánc maradékhőjének felhasználásával, a rendszer kivételes hatékonyságot, ezáltal pedig maximális hatótávot kínál. Az EQA időzíthető előklimatizálás funkcióval is rendelkezik, amely közvetlenül az MBUX infotainment rendszerről vagy a Mercedes me telefonos alkalmazáson keresztül is vezérelhető.

Az EQA könnyű mindennapos használhatóságához aktívan hozzájárul az elektromos intelligenciával történő navigáció. A speciális rendszer kiszámolja a leggyorsabb utat a célhoz, de emellett a folyamatos hatótáv-szimulációval beleszámolja az esetlegesen szükséges töltéseket, amelyhez számos más tényezőt is figyelembe vesz, mint például a topográfia és az időjárás. A rendszer dinamikusan reagál a változásokra, amelyet a közlekedés vagy a személyes vezetési stílus eredményez.

A Mercedes me Charge révén az ügyfelek a világ legnagyobb töltési hálózatához férnek hozzá, amely jelenleg 31 országban, több mint 450.000 AC és DC töltőállomást foglal magában. A Mercedes me Charge lehetővé teszi a Mercedes-EQ ügyfeleinek a különböző szolgáltatók töltőállomásainak egyszerű és kényelmes használatát, miközben integrált fizetési funkcióval és egyszerű számlázási folyamatokkal teszi átláthatóvá a folyamatokat. A Mercedes-Benz tanúsítványokkal igazolja, hogy a Mercedes me Charge-on keresztül szolgáltatott töltőáram megújuló energiaforrásokból származik.

 

Szólj hozzá!