Téli gumi használata a nyári hőségben: Miért fontos a váltás?

Téli gumi nyáron? Magyarországon semmilyen szabályt nem sértünk ha így járunk el, és az utcán járva tapasztaljuk, hogy sokaknak fenn vannak a téli gumik még. Mégis vannak komoly érvek a váltás mellett, amit jó, ha figyelembe veszünk.

A gumik típusa és állapota nagyban befolyásolja az autó teljesítményét, a fékezési távolságot és az úttartást.  Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy miért fontos elkerülni a téli gumik fennhagyását a nyári hőségben, és miért javasolt az időben történő átváltás.

  1. Téli Gumi és a biztonság:

Az autógumik kialakítása és anyaga eltérő a téli és a nyári gumik között. Ezeket hideg időjárásra tervezték, hogy jobb tapadást és kezelhetőséget biztosítsanak a havas és jeges utakon. Azonban a nyári hőségben a téli gumik tapadása jelentősen csökkenhet. A keményebb keverék és a téli mintázat nem lesz hatékony a forró aszfalton, ami rontja a fékezési és kormányzási teljesítményt. Ezért a nyári gumiabroncsok használata növeli a biztonságot, mivel jobban alkalmazkodnak a magas hőmérsékletű útviszonyokhoz.

  1. Jobb tapadás és kezelhetőség:

A nyári gumiabroncsok kifejezetten a melegebb időjárási körülményekre vannak tervezve. Speciális gumiösszetételük és mintázatuk lehetővé teszi a jobb tapadást és kezelhetőséget a meleg aszfalton. A mélyebb barázdák és a speciális lamellák hatékonyabban szórják el a vizet az esős időjárásban, csökkentve a vízen való megcsúszás veszélyét. A megfelelő tapadás és kezelhetőség növeli a vezetési stabilitást és csökkenti a balesetek kockázatát.

A téli gumi a nyári hőségben nem teljesít túl jól, és hamar el is kopik
A téli gumi a nyári hőségben nem teljesít túl jól, és hamar el is kopik
  1. Hosszabb élettartam:

Az autógumik megfelelő használata és karbantartása hosszabb élettartamot eredményez. A télre tervezet abroncsokat nem a nyári hőségre találták ki. A túlzott hőmérséklet és az abroncsok keményebb keveréke a téli abroncsok korai elhasználódásához vezethet. Ezért, ha téli gumikat használ a nyári hónapokban, gyorsabban kell cserélni őket, ami plusz költséget jelent. A megfelelően kiválasztott és karbantartott nyári gumiabroncsok hosszabb élettartamot biztosítanak, így hosszú távon pénzt takaríthat meg.

  1. Üzemanyag-hatékonyság:

A helyes gumiabroncsok használata jelentős hatással van az üzemanyag-fogyasztásra. A téli gumik nehezebbek és nagyobb gördülési ellenállást eredményeznek a nyári abroncsokhoz képest. Ez több üzemanyagot fogyaszt és magasabb üzemeltetési költséget jelent. A megfelelően kiválasztott és karbantartott nyári gumiabroncsok alacsonyabb gördülési ellenállást biztosítanak, így csökkentik az üzemanyag-fogyasztást és pénzt takaríthatnak meg az autósok.

  1. Környezettudatosság:

Az autógumik környezetre gyakorolt hatása is fontos tényező. A téli gumik nagyobb környezeti terhelést jelenthetnek a nyári hónapokban, mivel nem a megfelelő időjárási körülményekre vannak tervezve. Az időben történő átváltás a nyári gumikra hozzájárul a fenntartható közlekedéshez és a környezetvédelemhez.

Az autógumik időben történő cseréje és megfelelő választása elengedhetetlen a biztonságos és gazdaságos vezetés érdekében. Ne hagyja fenn autóján a téli gumikat a nyári hőségben, és válassza inkább a megfelelő nyári gumiabroncsokat. Ez növeli a biztonságot, javítja a tapadást és kezelhetőséget, meghosszabbítja az abroncsok élettartamát, csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és támogatja a környezettudatosságot. Ne feledje, hogy a megfelelő gumiabroncsok választása és karbantartása kulcsfontosságú a zavartalan és élvezetes vezetéshez minden évszakban.

Érdemes tudni mi is az a téli gumi, amit kiderül a KöHÉM rendeletből:

“(17a) E rendelet alkalmazásában téli gumiabroncs az olyan gumiabroncs, amelynek
a) a gyártása során az anyagkeveréket, a futófelület mintázatát, a szerkezetét a téli időjárási körülményekhez és útviszonyokhoz választották meg annak érdekében, hogy alacsony hőmérséklet melletti rendeltetésszerű használata során fokozott kapaszkodóképességgel rendelkezzen,
b) a gyártója téli abroncsként jelölte meg az oldalfalán a következő jelölések valamelyikével: „M+S”, „M&S”, „M.S”, „MS”, „Winter”, „Winter Use” felirat, „Hópihe” ábra, „Háromágú hegycsúcs” ábra, és
c) a mintázat magassága (bordázat mélysége) meghaladja a 4 mm-t.”

Illetve még erre is érdemes figyelni:

“(5) Gépjárművön, mezőgazdasági vontatón, lassú járművön és pótkocsin az azonos tengelyen lévő kerekekre csak olyan gumiabroncsok szerelhetők, amelyeknek mérete, szerkezete, teherbírása, mintázati jellege (nyári, téli, illetőleg országúti, terep) azonos.”

Szólj hozzá!