Hogyan védjük autónkat a tolvajok elől?

Az autótolvajok villámgyorsan és pontosan dolgoznak, és nincs számukra tabu, bármilyen típust elvisznek a félmillióstól az ötvenmilliósig. Ahogy az új autók, úgy a lopottak sem kelendőek, főleg alkatrész miatt kötik el a kocsikat, ezért nincs már sorrend a márkák között, minden védtelen autó potenciális áldozat.

A megfelelő védelmi berendezésekkel ellátott autót kisebb eséllyel környékezik meg az enyves kezű tolvajok. Ma már rengeteg kiegészítő, riasztó kínálja magát, hogy nyugodtan aludhassunk éjjelente. Ellophatatlan autó nincs, de az esélyt minimálisra redukálhatjuk, a biztonsági rendszerekkel szembesülő tolvaj, inkább továbbáll, és más préda után néz.

Mechanikai védelem léleknyugtatónak

Alapvetően mechanikus, és elektronikus védelmet vethetünk be. Erősebb zárak, törésvédő fóliák az ablakokra, kormány és váltózár: ezek az eszközök, mérsékelten, de megnehezítik az autó elindítását. Hatásosabb módszer az egyedi azonosítás, gravírozás segítségével. Nem túl esztétikus az összes üvegfelületre homokfújással feljuttatott rendszám, de a tolvajtanonc biztos elégtelent kap a vizsgán, ha egy ilyen autót szemel ki magának. Még modernebb megoldásként az UV jelölést is választhatjuk. Ennek segítségével csak speciális UV fénynél látható számsorok kerülnek az autó karosszériájára.

Borsos áron vásárolt könnyűfém keréktárcsáinkat kerékőrrel védelmezhetjük, ez egy olyan speciális fejű kerékcsavar, amit a hagyományos kerékkulcs nem tud befogni, csak a megfelelő adapterrel vehetjük le a kerekeket.

Az olcsóbb, mechanikai védelmek csak lassítják a folyamatot, a legtöbb vaskos zár, és kormányra tekert bilincs mit sem ér, ha jön a tréler, és úgy ahogy van, tokkal-vonóval vállára veszi szeretett autónkat.

Ilyenkor jönnek a képbe az elektronikus rendszerek. A hagyományos riasztók, immobilizerek az éjszakánként gyakran hallható erős hangjelzéssel tiltakoznak a lopás ellen. Sajnos általában a tulajdonos veszi észre utoljára a lármát, és mire rájön, hogy nem a szomszéd Ladáját kötik el éppen, már késő.

Ezért van nagy keletje a fejlettebb, távirányítású rendszereknek a piacon. A Beeper márka termékei például már kétirányú kommunikációt biztosítanak. Ez annyit jelent, hogy a távirányító szintén hangjelzést ad le mikor megbolygatják autónk nyugalmát, így könnyebben észleljük a bajt. Mindemellett a riasztó képes távolról kezelni az autó elektromos rendszereit, beleértve a lámpákat és ablakokat.

GPS-követő

Még fejlettebb szintet képviselnek a GPS nyomkövetővel ellátott autólopás gátlók. Segítségükkel betájolható az autó pontos helye, így a tolvajnak nincs hová menekülni, a tulajdonos rögtön SMS-ben értesül bármilyen behatolási kísérletről. Ha kereket oldott a tolvaj, egy blokkoló SMS üzenettel bármikor leállítható az autó motorja, és mivel a pozíciót is tudjuk, nem nehéz feladat felkutatni az autót.

Ezek a védelmi kütyük 60-130 ezer forintos ár között kínálnak megfelelő biztonságot. Nem kis összeg, de autónk nagy valószínűséggel, sokkal fájóbb veszteség lenne. A GPS rendszerek gyenge pontja, hogy könnyen hozzáférhetőek. Ha elszánt tolvajjal van dolgunk, talál időt és helyet arra, hogy az autó közelébe jusson. Ebben az esetben hozzáférhet a motorelektronikához, és innen már egyenes út vezet a GSM hálózatot használó helymeghatározó rendszer semlegesítéséig. A megfelelő blokkoló elektronikát akár az Internetről is beszerezhetik a tolvajok.

Pánikolni felesleges, a tolvajok csak a 15-20 milliós autókkal szöszölnek elszántan, a hétköznapi áldozatok közül mindig a könnyebb esetekkel próbálkoznak, minél tovább tarta feltörés annál nagyobb a rizikó. Ezért a kombinált mechanikus, elektronikus védelem jó esélyt ad ellenük. Egy GPS követővel felszerelt riasztórendszer, UV gravírozással megtoldva garantáltan sok tolvaj kedvét elveszi a téma, és a zár feszegetésétől.

A high-tech hátránya

A kulcs nélküli indítórendszerek is komoly biztonsági rést jelentenek, ezeket egy könnyen beszerezhető jelfogóval, laptoppal fel tudják törni a tolvajok. A szakértő azt tanácsolja a kulcs nélküli nyitási rendszerrel szerelt autók tulajdonosainak, hogy a kulcso(ka)t lehetőleg minél messzebb tárolják otthonuk bejáratától, illetve utcai frontjától, illetve helyezzék azokat fémrácsos tárolóba. A tolvajok ugyanis egy speciális berendezéssel fogják fel és másolják le a kulcsok által sugárzott kódokat, ezekkel az óvintézkedésekkel azonban megnehezíthetjük a dolgukat.

A legjobb megoldás  tehát nagyértékű autó esetén a teljes körű biztosítás, zárt garázs, és egy elismert, profi, garanciát adó műhely által beszerelt lopásgátló rendszer, ennyi talán elég, hogy ne mi legyünk a kiszemelt préda.

Szólj hozzá!