Ezer éves az autózás legnagyobb átverése, mégis mai napig sokan elhiszik

Bár idén rekord mélységbe süllyedtek az üzemanyagárak, arra mérget vehetünk, hogy ez az állapot nem fog sokáig tartani. A kérdés tehát most is nagyon aktuális: vajon hogy csökkenthetném a fogyasztásomat? A válasz ezerféle lehet, a tudományos, bizonyított módszerektől egészen a kuruzslásig terjed a fogyasztácsökkentő módszerek sora.

A legegyszerűbb és legolcsóbb, ha magunk elöl is elrejtjük az indítókulcsot, és kerékpárra, vagy közösségi közlekedésre váltunk. Nyilván ez sokaknak egyszerűen kivitelezhetetlen. Kiadás nélkül ők még változtathatnak vezetési szokásaikon, hátha a képzeletbeli tojás a jobb láb alatt csökkenti a motor étvágyát. Célravezető módszer, de valljuk be, egy fárasztó nap után ez a túlzott óvatoskodás is könnyen agyérgörcshöz vezet.

Olyan megoldás kell tehát, amihez nem szükséges vezetési szokásainkon változtatni. Itt jönnek képbe a szűkebb körben használt üzemanyagok, az etanol és az autógáz. Mindkettőt olcsóbban mérik a finomított kőolajnál, és bizonyítottan könnyítenek pénztárcánk terhein. Csakhogy a beszerelés költséges, és a tankoláshoz is mindig vadászni kell a megfelelő kutakra.

Nem, az elfoglalt ember más megoldásra vágyik. Legyen olcsó, és ne zavarja meg a dolgos napok eddigi folyását. Ilyen megoldást csak féltudományos filléres kütyük és találmányok kínálnak, vitatható eredménnyel. Most ebben a mágikus világban merülünk alá, és vesszük számba a leggyakoribb csodaszereket.

Egy mágnesgyűrű kegyetlen

Lassan húsz éve bukkan fel különböző neveken a mindent vivő mágnesgyűrű. A jelszó változatlan, aki befektet az üzemanyagcsőre pattintható kis kütyübe, annak nagyobb teljesítmény, alacsonyabb fogyasztás, tisztább üzemelés hullik az ölébe. Legalábbis a kereskedők szerint.

Működésének magyarázata: Az erős mágneses tér megszünteti az üzemanyag-molekulák elektrosztatikus feltöltődését, csökkenti a viszkozitást és így a porlasztáskor sokkal apróbb cseppekre bomlik fel az üzemanyag vagy fűtőanyag. Az apróbb cseppek jobban keverednek a levegővel, és így több oxigén érintkezik a szénhidrogén molekuláival, azaz felgyorsul az égés. Ennek következménye az, hogy egy része annak az üzemanyagnak, ami eddig vagy nem égett el, vagy a kipufogócsőben égett el, ezentúl hasznosítható.

Mindez nagyon jól hangzik, főleg azoknak, akik a fizika, kémia órát szunyókálással vészelték át az iskolaévek alatt. Az üzemanyag ugyanis nagy sajnálatunkra nem mágnesezhető. Pont. Mégis sokan esküdnek rá, sőt érzik is a különbséget. Olyan ez, mint a depresszióra gyógyszerként adagolt szőlőcukor. Placebo, ami a tudatra hat, és páran észrevétlenül, de óvatosabban, odafigyelve vezetnek.

Tablettásból a bor se jó…

Ha a mágnesgyűrű igazi átverés, akkor a tankba dobható pirula már ordas nagy csalásnak tűnik mellette. A hajnalig bulizó fiatalok estéjét biztosan feldobják a kétes eredetű pirulák, de lássuk, mi a helyzet a motorral. A hangzatos néven árult bogyó a tankba helyezését követően pár órán belül teljes mértékben feloldódik az üzemanyagban.

Föbb alkotóelemei az üzemanyagon keresztül jutnak el a motor égésterébe, és ott a hő és a nyomás hatására kémiai reakciót indítanak el. Ennek során mikronokban mérhető réteg alakul ki a dugattyú és a hengerfejek felületén, beleértve a gyertyákat és a szelepeket is. A különleges, vöröses réteg (ez maga a szabadalom) úgy hat az üzemanyagra, mint egy felületi katalizátor. Gyorsítja és teljesebbé teszi az üzemanyag elégését, ami számos további hasznot jelent.

Ezen a ponton kár bármilyen tudományos vitába kezdeni, a tabletta végképp levisz minket a félvilági csodaszerek mágikus világába. Az összetétele ismeretlen, egy hivatalos mérés sem igazolja előnyeit, csak az interneten fellelhető kommenthuszárok áradoznak a csodáról. Hatása és működése valahol a szintén csodaszernek beállított folyékony adalékok szintjén van.
A délelőtti tévés ajánlatok sztárjai az 1940-es évek amerikai hadifejléseihez vezethetők vissza.

Ekkor volt szükség egy olyan teflontartalmú adalékra, ami a kenőolaj hiánya esetén is biztosítja a motor működését. Legalábbis ideig-óráig. Tehát a henger falára tapadó különleges bevonat csak az olaj elvesztésekor fejti ki áldásos hatását, a mai modern motorok működését kevésbé segíti elő.

De maradjunk a számoknál. Átlagban 10% csökkenést várhatunk 2000 kilométer után, tankolásonként 1 tablettát felhasználva. Az egyszerű számítás kedvéért, autónk 8 litert fogyaszt átlagban, így 160 liternyi üzemanyagot égetünk el, 51200 forintért (320 forintos benzinárral számolva).

Ha viszont spórolni vágyunk, erre jön még a négy feltöltéssel bedobott pirula, összesen 1800 forintért. Cserébe elvileg átlag 7,2 literre csökkent a farkasétvágy (46080 Ft), így 5120-1800=3320 forintot spórolunk meg. Nem is hangzik rosszul, főleg, hogy talált pénzről van szó..

A lényeg fejben dől el

Csakhogy itt megint a szőlőcukor probléma ütközik ki. A kipróbálók által előadott meséket nem lehet komolyan venni. Nincs egy hiteles és elismert laboratóriumi vizsgálat, ami a gyártók által lobogtatott eredményeket igazolnák. Azaz vizsgálatok vannak, csak egyik sem mutatott ki érdembeli hatást. Az ADAC által végzett átfogó teszten az összes kütyü megbukott, sőt olyan is akadt, ami nemhogy csökkentette volna, inkább növelte a gép benzinéhségét. Pedig az alaposság hiánya nem fogható a németekre, A két Opellel és egy 4-es Golffal folytatott szabványos európai tesztciklusokat görgős terhelőpadon végezték, minden külső tényező kizárásával, hajszálpontosan.

Ugyanígy a Popular Mechanics közel sem kókler újságírói szerint is hiába várunk megváltást ezektől a boszorkányos ajánlatoktól, csak a lelkiismeretünkre vannak hatással, autónk fogyasztására semmiképp.

Igazi összeesküvést sejtet az is, hogy a fejlesztésekbe milliárdokat ölő gyártók közül még egyik sem csapott le a cikkben említett módszerekbe. Inkább tökéletesítik az üzemanyag befecskendezést, kisebb gördülési ellenállású abroncsokat használnak, és start-stop rendszert terveznek. Holott a sarki árusnál ott figyel a megoldás, tablettánként négyötvenért.

Nem célunk bárkit eltántorítani, ha garast tenne valamelyik fogyasztáscsökkentő találmány mellett, lelke rajta, de aki igazi forintokat akar megmenteni, az inkább gondolkozzon el egy minden körülmények között 4-5 litert fogyasztó kis dízel, Toyota hibrid, vagy egyéb bizonyítottan takarékos autó beszerzésén.

Szólj hozzá!