Ezek az autózás legfontosabb íratlan szabályai

Az autózás szokásjog alapján működő közlekedési törvényei talán fontosabbak, mint a szakértők által könyvekben összegyűjtött regulák. Betartásuk nem a várható sárga csekkek miatt fontos, hanem saját biztonságunk, lelki békénk érdekében.

Parkolj pontosan!

Egyik legfontosabb ilyen szabály nem a haladással kapcsolatos, sokkal inkább a megállással. A pontos parkolás alapvető kötelesség, egy hangyányit odafigyelve sokat javíthatunk autóstársaink közérzetén. Nincs annál bosszantóbb, mikor a trehány autósok a jó modorra, és a felfestett vonalakra fittyet hányva foglalnak felesleges helyet, és mi miattuk kényszerülünk a világ végén parkolni.

Ne időzz a benzinkúton!

Az autós frusztrációk között élen jár a benzinkutaknál történő várakozás. Ennek legrosszabb alfaja, mikor a töltőoszlopnál álló sofőr eltűnik, bájcseveg, nagy alapossággal ablakot mos, olajszintet ellenőriz. Legjobb esetben is dühös tekintetek hada a jutalom, ezért ilyesmit tervezve inkább álljunk félre, és hagyjuk haladni a sort.

Ne provokáld a sportautót!

Ezt az ősi szabályt jobb, ha életünk minden területén megfogadjuk. Mindig van, aki gazdagabb, gyorsabb, erősebb, és velük versenybe, konfliktusba keveredni nem szerencsés ötlet. Ezért ha egy ritka sportautót, gyönyörű Ferrarit, lenyűgöző Porschét látunk, ne furakodjunk mellé, mellőzzük a dudálást, és főleg ne próbáljuk megmutatni, hogy a 75 lóerős családi autónk is van olyan veszedelmes országúti szörny, mint a 4-500 lóerős guruló rakéták.

Jelezd a traffipaxot!

Az autós szolidaritás jelképe, az összetartás szimbóluma, mikor a szemben haladó villanó lámpáinak fénye jelzi, légy óvatos! A közelben mérnek, traffipax várható! Legbelső igazságérzetünk azt súgja, hogy az autós betyárbecsület effajta megnyilvánulását illik követni, és ezzel megmenteni közlekedő társainkat a súlyos büntetési tételek befizetésétől.

Vigyázz a motorosokra

Akad felelőtlen, erejét, tudását túlbecsülő motoros, de az minden esetben igaz, hogy amíg őket (jó esetben) bukósisak, protektoros védőruha óvja, addig autósként fényévekkel komolyabb biztonságban utazhatunk. Ezért illik minden esetben különös óvatossággal kezelni kétkerekű társainkat, adjunk nekik elég teret, és ne próbáljunk szigorú tanárként leckéztetni.
Ne tartsd fel a belső sávot

Jobbra tarts!

A bal szélső sávban totyogva nem csak felbosszantjuk a mögöttünk haladókat, de potenciális veszélyhelyzetet is okozunk. Ezt elkerülendő előzzünk megfelelő lendülettel, és ha mégis nyakunkra esik egy villogva dudáló félőrült, ne menjünk bele a veszélyes feltartva bosszantó játékba, mert komoly baleset lehet a vége.

Tartsd a forgalom ritmusát

A közúti közlekedés kiemelten fontos íratlan szabálya: kövessük a falkát! Sohasem szabad az átlagritmustól eltérően túl lassan, vagy kirívóan gyorsan haladni. A legtöbb dugó, koccanás, városi ütközés erre az okra vezethető vissza, ezt betartva sokkal kevesebb betétlapot kellene kitöltenünk.

Szólj hozzá!