Biztonságosabb és különlegesebb lett a megújult Lexus RC

A Lexus RC az egyik legsokoldalúbb modell a prémium sportkupék szegmensében: motorválasztéka a különösen tiszta üzemű, mindössze 5,0 l/100 km átlagfogyasztású, mértékadó 300h öntöltő hibridtől a zabolátlanul sportos, 477 lóerős V8-assal szerelt RC F-ig terjed. Noha a típus jövőre már nyolcadik évébe lép, még bőven vannak rejtett tartalékai, amint azt a 2021-es modellévre hozott újítások is mutatják.

Az RC az élen járt a Lexus azon törekvésében, hogy a vezetőtámogató technológiákat minél szélesebb körben elérhetővé téve demokratizálja a biztonságot. Ennek égisze alatt már eddig is teljes körű aktív védvonalat mutathatott fel a modell, a Lexus Safety System+ csomagba tartozó gyalogosfelismerő ütközésmegelőző rendszerrel, az aktív kormányrásegítést alkalmazó, sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel, az adaptív sebességtartó automatával és az automata távolságifény-vezérléssel.

Mostantól pedig a keresztirányú forgalmat is figyelő holttérfelügyeleti rendszer, valamint a fűthető, fényre elsötétedő külső visszapillantó tükrök kerültek a modell alapfelszereltségébe. Utóbbi megakadályozza, hogy a hátulról érkezők elvakítsák az autó vezetőjét, míg a holttérfigyelő technológia sávváltáskor, illetve tolatáskor segít megelőzni a koccanásokat vagy súlyos baleseteket.

A Lexus RC 2021-es újításai azonban nem kizárólag a racionalitásról szólnak

Egy másik fejlesztéssel az ügyfelek szívét veszi célba a gyártó. A márkatársakhoz hasonlóan ezúttal az RC kupé családjában is elérhetővé válik az exkluzív Black Line kivitel.

A mindössze 350 példányban készülő limitált széria drámai megjelenéséről a vakító fehér vagy mélyszürke fényezés gondoskodik, amelyekkel ezüst öltésekkel varrott fekete belső kárpitozás alkot hatásos kontrasztot. A kormánykereket és néhány kulcsfontosságú felületet kőrisfával borították, a Black Line nevéhez méltóan sötét kipufogóvégek, valamint fekete krómozású, 19 colos keréktárcsák egészítik ki az összképet.

A Black Line széria alapfelszereltségként kínálja továbbá az RC kupé egyéb kivitelein opcióként elérhető, háromlencsés LED-es fényszórót, továbbá azt a (kézipoggyászból és kisbőröndből álló) kétdarabos luxus táskaszettet, amelyet a Zero Halliburton luxusmárka tervezett és gyárt, kizárólag a Lexus számára.

A korlátozott kiadású Lexus RC kupénak mindössze két hiányossága van. Az egyik, hogy sem hibrid, sem RC F sportváltozatban nem kapható (bár az alapkivitelnél dinamikusabb F Sport kivitel adja az alapját), a Black Line széria kizárólag a kétliteres turbómotorral szerelt RC 300, illetve a 3.5 literes, V6-os erőforrást összkerékhajtással társító RC 350 hajtáslánc-variánsokhoz elérhető.

A másik, hogy egyelőre csak Észak-Amerikában forgalmazzák. A korábbi hasonló, limitált szériák esetében rövid időn belül minden jelentős piacon, így Európában is elérhetővé váltak az ajánlatok (ha nem is mindig ugyanazon a néven, mint a tengerentúlon), így joggal reménykedhetünk benne, hogy előbb vagy utóbb nálunk is felbukkan a Lexus RC Black Line csomag.

 

Szólj hozzá!