Az akkumulátor téli merülése nem jelent azonnali cserét

A téli időszak időjárási sajátosságaira nemcsak a járművünknek, de a sofőröknek is érdemes előre felkészülni, főként a megfelelő karbantartás ellenére bekövetkező esetleges kellemetlen helyezetek miatt. Ez nem csak a téli gumiról szól, így ne vegyük fél vállról, az évszak előtt végeztessük el a téli felkészítését egy számunkra megbízható szervízben, vagy autószerelőnél.

A motor az autó lelke, így például a megfelelő téli folyadékok elengedhetetlenek az üzemszerű működéséhez a megváltozott időjárási körülmények között. De ne felejtkezzünk el az akkumulátor szerepéről, hiszen anélkül egyetlen kocsi sem indul el sehova. Az akksi emiatt egy igen érzékeny pont, aminek állapotát a mínusz fokok igénybe vehetik, ezért érdemes rá odafigyelni. A következőkben néhány, az akkumulátorokkal kapcsolatos hasznos információra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy mekkora élettartamot várhatunk el egy újonnan beszerelt akksitól. Ezt nagyban meghatározza a technológia, de általánosságban véve egy elit márkájú/csúcskategóriás akku is kb. 5-6 évet bír, utána bizony már csorbulhat az üzemszerű működés. Az élettartamot nem növeli, ha keveset járunk az autóval, sőt: a sok állás nem tesz jót az akksinak, ezért azok számára javasolt heti több alkalommal rendszeresen hosszabb távon járatni a kocsit, akik nem használják napi rendszerességgel.

Továbbá a vásárláskor ajánlott szakember segítségét érdemes igénybe venni és nem a szupermarket polcáról levenni. Ez már csak azért is fontos, mert az akkumulátorokat megfelelően kell tárolni, illetve így elkerülhetjük, hogy egy olyan terméket veszünk meg, ami régóta a polcon áll, ami csökkentheti az üzemidőt.

Az élettartamot növelheti, ha szeretett autónkat garázsban tartjuk, hiszen ez megvédi az akkumulátort a legnagyobb ellenségétől a hidegtől.

Persze mindezek ellenére történhetnek váratlan helyzetek: valószínűleg sokan átéltük már azt a kellemetlenséget, hogy akár napközben, vagy például reggel munkába menet beülünk a kocsiba és nem indul, pedig előző nap még minden rendben volt. Jellemzően az akkumulátor szokott lenni a ludas, de persze több oka is lehet, annak, ha nem indul egy autó, ezért meg kell bizonyosodni arról, hogy mi a probléma. Ebben segítenek a műszerfalon található ikonok, ám ha már ezek sem villannak fel, akkor biztosan az akksi merült le.

Nem kell azonban mindjárt autó- vagy akksimentőt hívni, vagy rohanni egy újért. Megfelelő eszközök birtokában magunk is orvosolhatjuk a problémát: egy minőségi akkumulátor töltővel vagy indítókábellel mindig útrakész lehetsz. Persze ezek használata után javasolt szakemberhez is elvinni a járművet.

forrás: OSRAM

Szólj hozzá!