Amikor ezek a srácok behajtanak a vízbe te is megtanulhatsz oroszul káromkodni

Jó ötletnek tűnt a tél végén, a pár fokos vízbe hajtani szerencsétlen Lada Nivával, a gyors offroad karrier pedig hirtelen véget ért, pár perc kellett és rájöttek, hogy ez azért több felkészültséget igényel. Aki pedig szemfüles, az megtanulhat pár igazi, orosz káromkodást, mert van belőle bőven ebben a videóban.

Mi magyarázza, hogy az oroszok ennyi szitokszót, káromkodást használnak?
Van olyan nyelvészeti irányzat, amely a káromkodás megjelenését az orosz nyelvben tatár–mongol hatásnak véli. Azonban elfogadottabb az az álláspont, mely szerint a káromkodás szláv eredetű, sőt egészen a pogány időkig vezethető vissza, hiszen eredeti funkciója a varázslás volt.

A káromló szavak, vagyis a pogány rítusok elleni harcot elsőként az egyház vette fel. Feltehetően ez indokolja, hogy az alapvetően szexuális tartalmú, genitáliákkal kapcsolatos orosz káromkodási szókészlet hihetetlenül gazdag, és erősen eltér a többi nyelvben káromkodásként használt obszcén kifejezésektől. Szó- és szöveggyűjtemény 1994-ből (szerző: Iljaszov Farhad; Ильясов Фархад «Русский МАТ»). (forrás: mindennapiorosz.blogspot.com)

Szólj hozzá!