5 dolog amit mindig tarts az autódban télen

Az elmúlt napok megmutatták, hogy a szakadó eső, és a latyak mellett még akad kemény fagyos időszak, vagyis semmit sem vehetünk biztosra. Lehet pár nap tavasz után másfél méteres hóra ébredünk, tulajdonképpen mindenre fel kell készülni, jöhet sivatagi porral kevert hó, baltaeső, bilincs, pofon, ilyen időket élünk.

Ezért jó, ha autónkban van egy alap felszerelési csomag, ami kihúzhat minket a bajból, vagy könnyebbé tudja tenni a fagyos napokat.

Magyarul és röviden: ezeket a dolgokat tartsd az autódban télen!

Indítássegítő avagy a zseb-bika

Ez a kis kütyü akkor javallott, ha már eleve rakoncátlankodó elektromos rendszerrel, merülőfélben lévő akkumulátorral, vagy rövid napi használattal gyötörjük magunkat és autónkat. Mert nincs annál rosszabb, mint az este leállított autó egy öntudatra ébredt rádió, beltér világítás miatt lemerülve vár minket hajnalban. Ilyenkor a töltéssel pepecselni, betoláshoz segítséget találni ingyen kör a szopórollerre.

Megváltóként érkezhet ilyenkor a zseb-bika, amiből az autosimogato.blog.hu szerint még a diszkont áron kapható, egyszerűbb verziók is használhatóak. “A zsebbika nem véletlenül kapta a nevét: tényleg elfér egy kabátzsebben, és köszönhetően a modern akkumulátor technológiának, még ilyen kis méretben is tud annyit, hogy simán be tud indítani egy lemerült akkumulátorú autót.

Akárhogy is, a zsebbika baromi hasznos dolog, hiszen nem csak akkor jöhet jól, amikor lemerült a kocsi akkumulátora, de a telefont vagy bármi más eszközt tudjuk róla tölteni (ráadásul elég komoly akku van ezekben, sok-sok órán át lehet táplálni velük az eszközeinket), sötétben világít vagy villog. Arra viszont figyelni kell, hogy pár havonta érdemes feltenni töltőre, hogy mindig használatra kész legyen.”

Az ilyen eszközök ára jelenleg 20-25 ezer forint körül mozog, és mivel többfunkciós cuccról van szó, megéri tartani egyet, telefonmerülés ellen is tökéletes megoldás, főleg ha a hátul ülőket akarjuk kisegíteni, akiknek nem jutott USB-port.

Jófajta fejlámpa

Már mindenkinek ott a zsebében a mobil, amin van fényforrás, de ha az út szélén kell havat lapátolni, kereket cserélni, akkor a sötét téli napokon a fejlámpa a legjobb barátunk. Így mindkét kezünk szabad, a fény oda jut ahova nézünk.

Hiába nem túl környezettudatos magatartás, de az önkisülés miatt gyorsan lemerülő tölthető akksik helyett jó minőségű elemekkel töltsük fel a kesztyűtartóba helyezett, lehetőleg megbízható, LED-es fejlámpát.

Vontatókötél

Télen a lerobbanás mellett sokkal inkább az árokba csúszás esetén jöhet jól egy profi vontatókötél. Sokszor az autóban nem keletkezik komoly kár, pár karcolás, némi felületi sérülés, de az útra önerőből az istennek se tud visszajutni. Ilyenkor egy másik autós segíthet a bajban, feltéve ha van megfelelő vontatókötél.

megfelelő vontatókötél mellett a rögzítési pontokra is figyeljünk, a találomra a futómű alkatrészeihez csomózott kötél okozhat csúnya meglepetést, ezért inkább ragaszkodjunk az autó e célra kialakított pontjaihoz, a traktoros akármilyen lendületesen is károgja, hogy, ejj, tutira megbírja az a féltengely! Nem fogja.

Napszemüveg, élelem

What Car? internetes oldal olvasói egy korábbi szavazáson arra voksoltak, hogy a lemenő nap okozza számukra a legtöbb problémát. A napfény alattomosan visszatükröződhet a fehér hóról, így érdemes magadnál tartani egy napszemüveget. Legyen nálad víz, müzliszelet, vagy csoki, ha esetleg az autóban kellene éjszakáznod. Nem érdemes ilyenkor diétás marhaságokat rágcsálni, a hideg nem játék, így puffasztott hungarocell kenyeret ne spájzoljunk a csomagtartóba.

Emellett legalább ilyen fontos, hogy ha gyógyszert kell szednünk, abból is legyen nálunk tartalék. Cukorbetegek esetében életet menthet, ha van megfelelő mennyiségű inzulin. Gyógyszerektől függően 3-4000 forintból kihozható annyi tartalék, amivel átvészelhető a várakozás.

 

Szélvédő takaró

Remélhetőleg a jégkaparó+seprű kombóra tényleg senkinek nem kell felhívni a figyelmét. Ha viszont a kaparást is a sorsjegyere tartalékoljuk, akkor egy öreg takaró, pokróc is sokat segíthet. Sokan nem használnak ilyet, pedig egy fagyos reggelen sok könnyebbséget okozhat, ha nem kell hosszú ideig kaparni a szélvédőről a jeget. Neked nem kell mást tenni, mint előző este feltenni a szélvédőre a takarót, reggel pedig egy gyors mozdulat és máris egy tiszta, fagymentes szélvédőn nézhetsz ki a kocsidból. Persze azért a többi üveget továbbra is le kell takarítani

 

Szólj hozzá!